Met slimme sensoren de gezondheid van Nederlanders meten

Bedenk een praktische en betaalbare oplossing om met sensoren data over gezondheid, leeftstijl en leefomgeving te vergaren. Met die opdracht gingen 29 deelnemers in het High Tech Centre Delft aan de slag. Geheel vrijwillig dompelden ze zich voor 24 uur onder in de ‘snelkookpan’ die Sensor Data Challenge heet.

Sensor Data Challenge 2019 (hhs.nl)

Sensoren zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Denk aan de stappenteller op je smartphone of de hartslagmeter in je smartwach. Sensoren zijn accuraat en ook steeds betaalbaarder. Dan ligt het voor de hand te onderzoeken of je ze kunt gebruiken ter vervanging van vragenlijsten die organisaties als het CBS en RIVM gebruiken om data te vergaren.

Duizenden sensoren

Beide organisaties zijn betrokken bij de challenge, het CBS is zelfs met twee teams aanwezig. De opdrachten liggen in het verlengde van hun onderzoeksgebieden en gaan over: arbeidsomstandigheden, menselijke contactpatronen (bij infectieziekten), handhygiëne en ontlastingspatronen. Lector John Bolte, sensorspecialist van De Haagse Hogeschool: “Nu stuurt het CBS vragenlijsten op, maar ze zoeken een manier om met sensoren bijvoorbeeld tilbewegingen te meten. Dan praat je over duizenden sensoren die verstuurd worden en dan mag het niet te duur zijn.”

Gewend aan tijdsdruk

Linda, vierdejaars Industrieel Productontwerpen (IPO), werkt met Emma, Lilly en Feline in het team L!nk (allen studenten aan De Haagse) aan een manier om betrouwbare data over arbeidsomstandigheden te verzamelen. “We werken met een oorsensor om geluidssterkte te meten en een voet- en druksensor voor het aantal tilbewegingen en het tilgewicht. Voor ons is het belangrijk dat de oorsensor niet in de weg zit, als je bijvoorbeeld een helm draagt. Het is wel een uitdaging om in 24 uur iets te ontwerpen, maar als je in een leuk team zit en je begrijpt elkaar een beetje, dan kun je het werk goed verdelen. Bovendien, vanuit IPO zijn we wel gewend om onder tijdsdruk ideeën te ontwikkelen.”

Meer met techniek

Ondanks een nacht doorwerken, komt Dineke Brouwer, studente Ergotherapie aan Hogeschool Zuyd, nog goed uit haar woorden. “Ik ben gisteren om 7.30 uit Heerlen vertrokken”, vertelt ze, wat betekent dat ze, een hazenslaapje niet meegerekend, ruim 24 uur in touw is – en ze moet nog een paar uur. “Ik wilde meer met techniek doen en dat was op Zuyd niet mogelijk, zo kwam ik bij de minor Smart technology and the future of health care terecht. Voor deze minor is deelname aan de challenge verplicht.”

Griep

Dineke werkt met twee medestudenten aan een opdracht van het RIVM om objectieve data te verzamelen over contactpatronen bij mensen. Daarmee wordt bijvoorbeeld de verspreiding van griep in kaart gebracht. “Het RIVM vraagt mensen daarover vragenlijsten in te vullen, maar die hebben ze niet de hele dag bij zich. Ze vullen ze op een later tijdstip in en dan kunnen ze zich vergissen of dingen vergeten. Wij denken aan een minicamera met gezichtsherkenning en een temperatuursensor waarmee geslacht, tijd, gespreksduur, leeftijd en lichaamstemperatuur van het contact gemeten worden.”

Vrij gelaten

Hoewel verplicht, vindt Dineke de challenge leuk. “Je wordt heel vrij gelaten en kunt alle kanten op. Eigenlijk zijn we in de minor met een soortgelijk vraagstuk bezig geweest. Ons grootste probleem was nu dat de computerprogramma’s die we gebruiken het niet deden. Pas om 1 uur ’s nachts was dat opgelost. We moeten hard werken, je bent constant bezig. Maar er wordt goed voor je gezorgd, er is voldoende eten en als je wil kun je je even terugtrekken. Belangrijk vind ik een gezellige sfeer en die is er zeker.”

Winnaars

De winnaars dit jaar zijn:

  • Eerste prijs, het team Intelligence (UU, UvA en Carlos III) voor hun aanpak van de challenge contactpatronen. Om geslacht en leeftijd in te schatten en handaanrakingen in kaart te brengen, gebruikt dit team bluetooth van smartphones en een camerabril.
  • Tweede prijs, team L!nk (HHs, IPO en Elektrotechniek) combineerde sensoren met 3D-prints om de belasting in arbeidssituaties te meten (onder andere geluidsdruk en tillen)

Het is het tweede jaar dat John Bolte (De Haagse Hogeschool en RIVM) samen met Barry Schouten (CBS en Universiteit Utrecht) de Sensor Data Challenge organiseert. De vorige challenge was een succes: Rowan Voermans, student aan De Haagse, won de tweede prijs en werd daarna door het CBS gevraagd voor een traineeship.

bron: De Haagse Hogeschool